Arktisk Villmarksklubb

Forsiden
Om Arktisk Villmarksklubb
Neste medlemsmøte
Nyheter
Bli medlem
Kontakt oss




Neste medlemsmøte blir til høsten. Nærmere informasjon kommer.




Tidligere medlemsmøter


Medlemsmøtet den 27. april 2014 i Groruddalen Motorsenter.

Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Skitur i Nordvestpassasjen
Skitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i NordvestpassasjenSkitur i Nordvestpassasjen
I april i fjor var Lars Martin Tannæs-Fjeld med på en litt spesiell og unik skitur i arktisk Canada – i Nordvestpassasjen. Ikke alene, men sammen med sin psykisk utviklingshemmede bror og to turledere. Lars Martin vil nå holde sitt populære foredrag, med bilder og film – for våre medlemmer.

Foredraget er delt i tre deler, som på hver sin måte fokuserer på Nordvestpassasjen, hans psykisk utviklingshemmede bror og hans utfordringer, samt selve turen og opplevelsene underveis. Dette blir et annerledes, spennende og gripende foredrag – møt opp denne søndagen!
Klikk på bildene for å se dem større
Espen
                                  Paulsen
Espen
                                  Paulsen
Espen Paulsen trenger ingen videre introduksjon. Han er kjent for de fleste gjennom mange reiser i arktiske områder og mange år som medlem i klubben. Denne søndagen vil han gjennom bilder og beretninger ta oss med på en reise rundt Svalbard med egen seilbåt. Opplevelsene stod i kø: reinsdyr, hval, hvalross, sel og hele 14 isbjørner. En fantastisk seiltur tur/retur Tromsø – Svalbard via Nordaustlandet.





Medlemsmøtet den 1. desember 2013 i Groruddalen Motorsenter.

Leder Morten Brekke åpnet møtet med en kort orientering om klubben og litt tanker framover. Styret ønsker en tilbakemelding fra medlemmene om hva de tenker og ønsker deg videre.

Morten holdt også første foredrag. Han viste en ferskprodusert video fra en tur til JoJo Lake i Yukon i 2010 hvor han hadde med seg tre karer. Reisen startet med flyturen ut og de var ute ved innsjøen i åtte dager. De hadde mye vind og dårlig vær, men det stoppet ikke karene fra å fiske. Vi fikk se landing av mange fisker, den største røya på 6,5 kilo.

Lars Brekke tok deretter seerne med på en ny reise inn til det samme vannet. Denne gangen var det han som ledet en gruppe på 7 karer inn til JoJo Lake. Lars viste en 30 minutters film, som en av deltakerne, Fred Olav Haug hadde laget. Det ble et muntert møte med fjellturer, leirliv og mye fiske etter harr og røye.

Etter pausen fikk vi se nok en nyprodusert video av Morten fra en tur ut til McNeil Lake i Yukonterritoriet i 2011. Denne gangen var han reiseleder for fem friluftsentusiaster. Her var det fiske som ble en av hovedaktivitetene. Planen var å padle ned til Moss Lake etter noen dager for så å bli plukket opp der av fly, men på grunn av høy vannstand i elva måtte det skrinlegges. En ny video med flott natur og mange flotte fiskescener.

Vi takker de fremmøtte, 29 i alt, for hyggelig samvær og takker også foredragsholderne for flotte foredrag. Vi møtes igjen i 2014!

Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
JoJo Lake
Hågen og Ola
                                  hjelper Kåre verbalt med fiskenOla fra
                                  Suldal med storfiskHer er det catch
                                  & release som gjelderKåre på nattfiskeNattmat før sengetidJaggu fant
                                  vi ikke gull og!JoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  LakeJoJo
                                  Lake
Sommeren 2010 hadde Morten Brekke med seg tre karer som i mange år hadde drømt om en villmarkstur til Canada. De fløy alle inn til JoJo Lake vest for Whitehorse i Yukonterritoriet. Padling, fiske og naturopplevelser stod på programmet. Morten viser et videoshow fra turen.

Rett etter at Morten og de tre andre var på JoJo Lake kom Lars Brekke inn med en ny gruppe på 9 mann til det samme vannet. De slo seg til på den andre siden av vannet. Nå forteller Lars og viser bilder fra deres opphold og det fantastiske fisket på JoJo Lake.
Klikk på bildene for å se dem større
Flott padlevær på McNeil Lake
Morten med caribougevirKåreBrukbar
                                  fiskNattfiskeSmåfisk

Etter pausen tar Morten Brekke dere med på en ny villmarkstur til McNeil Lake i Yukonterritoret, øst for Whitehorse inne i Pellyfjellene. Dette var året etter, i 2011 med fem ivrige friluftsentusiaster.


Padling, fotturer og fiske stod også denne gangen på programmet. De besøkte også en fraflyttet jaktcamp hvor bjørnen hadde gjort sitt inntog.




Medlemsmøtet den 21. april 2013 i Groruddalen Motorsenter

Klikk på bildet for å se det større
Medlemsmøte
MedlemsmøteMedlemsmøteMedlemsmøteMedlemsmøte
Bilder fra medlemsmøtet

Denne ettermiddagen og kvelden hadde klubben som vanlig besøk av to foredragsholdere med hver sitt innslag fra villmarka. Einar Horsberg fortalte med bilder og litt videofilm, mens Jon Simensen brukte bilder (både farger og sorthvitt) til å fargelegge sine opplevelser og sette stemningen på Svalbard.  Denne vårdagen var det 30 medlemmer og besøkende til stede på medlemsmøtet.

Einar Horsberg viste oss og fortalte om sin tur ned Noatakelven i Brooks Range, helt nordvest i Alaska. Med seg hadde han Veronica Berg og Kathrine og Tomas Rudsro. Selve turen foregikk i 2010. De brukte tre uker på ferden som gikk gjennom et variert landskap fra høye fjell på starten av turen, til tundra og pingos underveis, gjennom canyons (raviner) og tilslutt ned i skogsterrenget mot slutten av elven. De fikk fisk, men de opplevde det dessverre ikke som fantastisk, da vannføringen var for stor i elven.


Det ble en flott og spennende presentasjon for alle fremmøtte, siden mange av medlemmene kanskje har vært på eller kunne tenke seg en lignende tur som dette. Realiseringen av en spennende villmarksopplevelse – som en kanskje har drømt om i årevis. Einar Horsberg er også en habil fotograf, så det satte også prikken over i’en. Takk til ham for det.


Jon Simensen har vært i klubben og vist bilder for oss tidligere. Det er flere som kjenner igjen hans grundige og rolige gjennomgang av et fantastisk bildemateriale. Denne gangen fra Svalbard, mens hans tidligere har vist bilder fra Alaska og Canada. Svalbard er et utrolig villmarksområde med stemninger og fargespill som bare arktiske områder kan fremvise. Naturens spill i sol og farger gjennom hele døgnets variasjoner. Jon viste oss bilder fra en sine kajakkturer på Svalbard og han tok oss også med på en reise i landskapsbilder med sorthvitt fotografering. Dette gir et helt spesielt inntrykk av stemningene på Svalbard og de spesielle kontrastene du kan oppleve i naturen her.


Takk til både Einar Horsberg og Jon Simensen for deres innslag på villmarksmøtet.

Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Noatak
                                  River
Noatak
                                  RiverNoatak
                                  RiverNoatak
                                  RiverNoatak
                                  RiverNoatak
                                  RiverNoatak
                                  RiverNoatak
                                  River
Einar Horsberg  viser et video- og bildeshow fra turen ned Noatak River. Sammen med Veronica Berg og Tomas og Kathrine Rudsro padlet han elven i 2010. De fløy inn til Nelson Lake hvor de var i tre dager før de startet å padle. De brukte tre uker på turen som strekte seg over 650 kilometer. Været varierte fra striregn til strålende sol. På grunn av stor vannføring i elva, opplevde de ikke fisket som fantastisk. Den største fisken de fikk var en Artic Char – røye på rundt to kilo. De gikk inn til en høyde som het Pingotoppen for å se etter et ulvehi, og fikk se både ulv og grizzly. Senere så de moskus, fjellsau, ørn og enda en ulv og grizzly. Vi får se flotte videoer av dyrene og flotte bilder av den fantastisk naturen i Alaska.
Klikk på bildene for å se dem større
Svalbard
SvalbardSvalbardSvalbardSvalbardSvalbardSvalbardSvalbard
Nytt Svalbardforedrag av Jon Simensen

Jon har vært mange ganger på Svalbard. Dette er turer hvor han har kombinert fotograferingen med friluftsliv. Jon er ivrig havpadler, tinderangler og fotograf og han er bitt av polarbasillen slik at det er gjerne i nordlige strøk han reiser på ferie. I dette foredraget vil han fortelle fra en ny kajakktur til Isfjorden samt at han vil foredra om landskapsfotografering og vise bilder i sorthvitt fra Svalbard.
Vi gleder oss til mange fine bilder!




Medlemsmøtet den 25. november 2012 i Groruddalen Motorsenter

Klikk på bildet for å se det større
Medlemsmøte
Steinar og Anna
Denne gangen hadde klubben besøk av Anna og Steinar som fortalte og viste bilder, samt filmklipp fra sitt villmarksår sydvest i Yukon-territoriet i Canada. I over ett år nå har vi fulgt paret i Arktisk Magasin og fått stemningsrapporter hvert halvår. På møtet hørte vi deres personlige beretning krydret med visuelle inntrykk. Medlemmene hadde dessuten sjansen til å stille spørsmål til Anna og Steinar.

Paret åpnet foredraget med å si litt om drømmen sin og hvorfor de valgte akkurat Yukon i Canada. De fulgte opp med noen stemningsbilder litt ut i historien og begynte deretter å følge utviklingen måned for måned fra starten av. Det ble mange høydepunkter og kraftige inntrykk gjennom året. De understreket at deres plan ikke var å overleve på det de høstet, fisket og jaktet. De levde på innkjøpte forsyninger, men ville supplere med det naturen hadde å by på, og lyktes med dette.

Det ble et innholdsrikt år med mange inntrykk, men kanskje ikke så villmarkspreget som de hadde tenkt seg på alle plan. De fikk mange hyggelige venner som kom på besøk både når de satte pris på det og når de kankje heller hadde ønsket å nyte naturen i fred og ro. Gjennom året fikk de også besøk av familie og venner som brakte med seg inntrykk og stemninger hjemmefra.

Ett år går så altfor fort og det gjorde det også for oss i salen. Før de reiste hjem til Norge i månedskiftet juni/juli hadde de opplevd en hektisk vår med jakt på svartbjørn, overgang fra vinter, vår til sommer og en vemodig avskjed med hyggelige venner i Yukon.

De cirka 35 fremmøtte fikk denne søndagen oppleve realisering av en stor drøm som mange av oss kanskje har drømt om, men ikke har tort eller sett seg i stand til å gjennomføre. Anna og Steinar ga oss en personlig beretning med sin powerpoint-presentasjon bestående av bilder og filmklipp. De vekslet mellom å fortelle hver sine historier og dertil bildedekning. Innimellom viste de film tatt med video på sitt nye speilreflekskamera.


Etter kaffepausen holdt leder og foredragsholder Morten Brekke et videoforedrag om sin mer enn 10 år gamle villmarkstur til østlige Sibir. Dette videoshowet var av nyere dato, men han har holdt foredrag om turen i klubben et par ganger før.

I 1997 reiste han med Lars Kristiansen, Frode Langset og Gro Laache til Magadan i det Russiske Fjerne Østen for å padle Omolon-elven som renner gjennom provinsene Magadanskaja og Sjukotka. Målet var å krysse hele kontinentet med firehjulstrekker, helikopter og kanoer. Det lot seg ikke gjøre i sin helhet grunnet manglende visumstempel i den helt nordligste Yakotia-provinsen. De besluttet derfor å kun padle halvparten av elven og returnere til Magadan fra landsbyen Omolon langs elven.

Turen ble ikke noe kjedeligere av den grunn. De fikk mer tid til fjellturer, besøk hos karibufolket Evens, mer fiske og avstikkerturer fra elven. Dette var noen år etter at Sovjetunionen ble løst opp, og det var få vestlige europeere som hadde satt sin fot i disse traktene. De fant gamle Gulagleire og møtte pelsjegere og folk på gamle værstasjoner som fremdeles var i bruk.

Det ble en vellykket, lengre padletur som med opphold i Magadan strakte seg over to måneder. Logistikkmessig en utfordring, men innholdsmessig en meget spennende tur.

Takk til Anna, Steinar og Morten for bidragene denne søndagen, og takk til alle fremmøtte for et fornøyelig aften!

Vi benytter samtidig anledningen til å ønske alle klubbens medlemmer med familie et godt nytt år!

Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Et helt år i Canada
Et helt år i Canada


Steinar Onarheim og Anna Sandven
forteller om et års overvintring i villmarka i Yukon, Canada. De skriver selv om turen:

Frå juli 2011 til juni 2012 så leigde me ei tømmerhytte ved Dezadeash River.  Draumen var å få leve tett på naturen og å oppleve korleis den endrar seg gjennom året. I tillegg ville me læra meir om å ta i bruk naturen til matauk og å konservere sjølvfanga mat. Det blei eit år med uforgløymelege opplevingar, mellom anna pelsjegerliv, bjørnejakt og lange turar i villmarka. Men like mykje vil me hugse privilegiet det er å ha turen og naturen like utanfor døra. At ein når som helst kunne legge i veg, enten det var på ein liten fisketur eller ein lang skitur. På foredraget vil me prøve å formidle både dei unike naturopplevingane, men også "dagleglivet" i hytta.
Klikk på bildene for å se dem større
Kolymafjellene, Sibir
Opplevelser i Sibir – padling på Omolonelven

Morten Brekke forteller om en padleekspedisjon i Kolymafjellene i villmarka i nord-østlige Sibir. Han skriver selv om foredraget:

For mange villmarksdrømmere er Canada og Alaska det foretrukne valget når et villmarksområde skal besøkes. For Morten Brekke og kameraten Lars Kristiansen var Sibir førstevalget da de ville finne et villmarksområde som ikke lå i Alaska eller Canada. Valget falt på Sjukotka i det østlige Sibir da de planla og gjennomførte denne padleekspedisjonen i Russland, den gang Boris Jeltsin, Russlands første demokratisk valgte president fremdeles satt ved makten.

Frode Langset og Gro Lache var også med på denne turen, og sammen utgjorde de en gruppe med kunnskaper og ferdigheter som var påkrevet på en så lite opptråkket rute som de fire gjennomførte i det østlige Sibir. Det opplevde en spennende natur, møte med karibu-folket, med pelsjegere, et interessant fiske og små innfødte landsbyer som nærmest lå 30 år tilbake i tid. Russerne selv kalte dette området: « Landet som Gud glemte».

Møt opp og opplev en annerledes villmark og hyggelige mennesker i villmarka!





Medlemsmøtet søndag den 22. april 2012 i Groruddalen motorsenter.

Klikk på bildene for å se dem større
Medlemsmøte
Bilder fra medlemsmøtet

Jon Simensen: Med Havkajakk
                            på SvalbardJon Simensen: Med Havkajakk
                            på SvalbardJon
                            SimensenMedlemsmøteMedlemsmøteNils
                            Ulrik HagenNils
                            Ulrik Hagen: På ski over GrønlandNils
                            Ulrik Hagen: På ski over GrønlandNils Ulrik Hagen: Ski, stav og sovepose
                            som ble brukt på turenNils Ulrik Hagen med ski,
                            stav og sovepose han brukte på Grønland
Denne vårlige søndagen hadde 37 villmarkinger møtt opp til et nytt medlemsmøte i villmarksklubben – et par-tre jenter og resten gutter i alle aldre. Første foredrag med bilder holdt Jon Simensen fra Løten – som også tidligere har holdt foredrag i klubben. Jon har mange lengre villmarksturer bak seg, både til Canada, Alaska og Sør-Amerika og spesielt Svalbard. Han er god fotograf og fortalte denne gang fra et par av sine turer til Svalbard, både med og uten isbjørn. Medlemmene fikk se en spennende padletur fra Longyearbyen til det nedlagte russiske samfunnet Pyramiden, samt bilder av møtet med isbjørn på en annen tur. Det var nok flere som kunne tenkt seg å reise til Svalbard etter bildene til Jon Simensen.

Etter kaffepause, loddtrekning og hyggelig villmarksprat rundt bordene, stod kveldens andre innslag for tur. Den erfarne Nils Ulrik Hagen fra Oslo fortalte om da han for mange år siden pratet med sin venn Stein P. Aasheim om de ikke skulle finne på noe spennende sammen? Jo, de kunne jo gå samme rute som Frithjof Nansen over Grønland, bare 100 år senere! Det ble til dette og til sammen var de fire som krysset Grønland med samme type klær, sleder, utstyr og mat som polarhelten brukte på sin tur. For medlemmene denne søndagen, ble dette et spennende møte med moderne villmarkinger som dukket ned i polarhistorien og ikledde seg de samme rollene som Nansens menn, men med de begrensninger og muligheter som det identiske utstyret ga 100 år senere. Det var spennende å høre Hagens beretning om hva som fungerte og som ikke fungerte på denne turen.

Villmarksklubben takker begge foredragsholdere for to flotte foredrag og ønsker alle medlemmene en riktig flott villmarkssommer og vel møtt igjen til høsten!

Med hilsen fra leder Morten Brekke


Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Med havkajakk på Svalbard
Med
                                    havkajakk på SvalbardMed havkajakk på SvalbardMed
                                    havkajakk på SvalbardMed
                                    havkajakk på SvalbardMed
                                    havkajakk på Svalbard
Med havkajakk på Svalbard
 


Jon Simensen
har hatt foredrag i klubben og skrevet flere artikler fra turene sine. Han er en god fotograf og tar flotte bilder.  Jon har de siste årene foretatt flere turer til Svalbard. De fleste har vært padleturer med havkajakk og i dette foredraget vil han fortelle fra noen av disse turene. Han vil si en del om de utfordringene det er å padle og ha leirplass på Svalbard, men størstedelen av foredraget vil han vie Svalbards natur, dyreliv og det som gjør at han vender tilbake år etter år - polarbasillen! Jon reiser tilbake på ny tur nå i sommer - om ikke før! Vi gleder oss til nye flotte bilder.

Klikk på bildene for å se dem større
På ski over
                                    Grønnland
På ski over
                                    GrønlandPå ski over
                                    GrønlandPå ski over
                                    GrønlandPå ski over
                                    GrønlandPå ski over
                                    Grønland
På ski over Grønland – 100 år etter Fridtjof Nansen

Nils Ulrik Hagen vil fortelle og vise lysbilder fra sin tur på ski over Grønland sammen med Stein P. Aasheim,  Jo Toftdahl og Odd Eliassen for noen år siden. Det spesielle med denne Grønland-kryssingen var at de brukte samme type utstyr og mat som Nansen og ekspedisjonen hans brukte over Grønland.  Da ble det reinskinnposer, pemmikan og tørket kjøtt, samt spesiallaget telt fra Norrøna i armert duk. På villmarksmøtet får du hele historien og du får også se noen av effektene fra denne spesielle Grønnlandsturen!





Medlemsmøte i villmarksklubben søndag den 27. november 2011

Klikk på bildene for å se dem større
Medlemsmøtet
                                                  november 2011
Bilder fra medlemsmøtet
Medlemsmøtet
                                                  november 2011Medlemsmøtet
                                                  november 2011Medlemsmøtet
                                                  november 2011Wind RiverMedlemsmøtet
                                                  november 2011Medlemsmøtet
                                                  november 2011Medlemsmøtet
                                                  november 2011Medlemsmøtet
                                                  november 2011
Det var et gjennomsnittlig bra fremmøte i klubben denne søndagen, snøfritt og mørkt. Hele 42 personer kom, med gamle og nye medlemmer i nyoppussede lokaler på Grorud Motorsenter.

Hanne Porsholt Jensen gjorde nok mange padletilhengere glade med sine interessante bilder og fortellinger fra Wind River i Mackenziefjellene, nordøst i Yukon. Her var det IKKE fisket som var i fokus, men padling og fotturer.

Espen Paulsen har gjort det meste i Alaska og Canada, men denne gang tok han tilhørerne med på en seilas rundt sydlige Grønland, både på vestsiden og østsiden.

Alle tilhørere så ut til å være fornøyde, så kvelden var vellykket. Det ble også tid til mye prat, inntak av vafler og kaffe, samt en liten, men populær loddtrekning. Nå er det bare å vente på nye, spennende foredragsholdere på vårmøtet i april!

Med hilsen fra leder Morten Brekke


Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Wind
                                  River
Wind RiverWind
                                  RiverWind
                                  RiverWind
                                  RiverWind
                                  RiverWind
                                  River
Wind og Peel River

Foredrag av Hanne Porsholt Jensen.
Wind River renner nordover i hjertet av Yukons fjellverden og tilbyr naturopplevelser av de sjeldne. Vi starter turen ved elvens kilder etter en flytur fra det lille tettstedet Mayo. Et to ukers eventyr står foran en gjeng kanadiere og meg, den eneste langveisfarende. Wind River Valley tilbyr både kjempemorsom elvepadling og en uendelig rekke toppturmuligheter. Den første drøye uka bokstavlig talt "svir vi av" delvis i kano og delvis med tinderangling under stekende sol. Vi opplever mye dyreliv, Dall Sheep er et hyppig skue og ellers ser vi både caribou, bjørn og mye ørn. Når vi nærmer oss Peel River, flater terrenget ut og vi har late dager i kanoen. Her kommer også regnet og jeg får god tid til å lese alskens litteratur om området, om gullgraver-tiden og annen histore, det er nok å ta av. Vi følger Peel River forbi utløpet av de mektige elvene Bonnet Plume og Snake, før vi til slutt ender opp der vi blir hentet ut med fly. -Hva med fiske, sa du? Det ble en harr og en gjedde, så det er altså ikke derfor man drar og opplever The Wind. Men elven har absolutt alt annet!


Klikk på bildene for å se dem større
Grønland
GrønlandGrønlandGrønlandGrønlandGrønlandGrønlandGrønlandGrønland
På eventyr med S/Y ALASKA

Foredrag av Espen Paulsen
Sommeren 2010 seilte Espen Paulsen sammen med et mannskap på fem mot Grønland og Nordvestpassasjen. Målet var Nome i Alaska. Med mindre is i farvannene nord i Canada ville de forsøke på denne seilasen etter tre års planlegging. Ferden gikk ut fra Egersund til Shetland, via Færøyene, Island og og over til Grønland. Dårlig vær underveis forsinket overfarten. De måtte ned med seil, ut med drivankere og skalke alle luker. De ankom Grønland og gikk opp vestkysten mot Nuuk – hovedstaden på Grønland. De lå langt bak tidsskjemaet, to – tre uker og Espen måtte ta en vanskelig avgjørelse. Av folk som kom fra Canada fikk han vite at det var mye is i farvannet og de ville ikke rekke gjennom før høststormene kom. Det ble til at de skulle seile opp østkysten av Grønland istedenfor og over til nordspissen av Island. En annerledes tur enn planlagt? Ja, men varme kilder, jakt på sel og moskus veide kanskje litt opp for den planlagte turen. Turen opp østsiden ble i hvert fall en minnerik opplevelse for mannskapet, som ble skiftet ut underveis. Hør Espens beretning på høstmøtet og vurder selv!





Søndag den 3. april 2011 avholdt vi det årlige medlemsmøtet med to spennende foredrag i Groruddalen motorsenter. Takk til de 38 fremmøtte for et hyggelig samvær og en god prat over kaffekoppen.
Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Coal Lake Cabin
Coal Lake Cabin 30 år
                                  tidligereMidlertidig hytte i plastCoal LakeGrizzlyMooseValper

Et år i Yukon – 30 år senere

Morten Brekke vil på vårmøtet denne gang vise sitt splitter nye videoforedrag der han og Lars reiser inn til Coal Lake i Yukon for å oppsøke den gamle villmarkshytta de bygde i fjellene for 30 år siden. Historien er fortalt med HD-film og viser et spennende og nostalgisk møte med en 30 år gammel villmarkshistorie, som ikke akkurat har mistet sin aktualitet – selv etter så mange år. Vel fremme ved tømmerhytta får Lars og Morten mange spennende aha-opplevelser og filmen viser mange tilbakeblikk fra overvintringen gjennom gamle super8 filmopptak, som er spilt over til video. Her får du se hvordan tre gutter og en jente slet med hyttebygging vinterstid, foring av sultne valper, dagligliv i bushen, fiske og jakt på storvilt: grizzly og alaskaelg, samt en fantastisk vårstemning og flotte naturscener. En drøm går i oppfyllelse!

 

Klikk på bildene for å se dem større
Sheenjek
                                  River
Sheenjek
                                  RiverSheenjek
                                  RiverSheenjek
                                  RiverSheenjek
                                  RiverSheenjek
                                  River

Sheenjek River, Alaska

Sommeren 2008 padlet Arild Asp, Jon Rui, Vidar Kjerland, Anders Vindal, Svein Helge Ovrid og Jon og Bjørn Aamund Sheenjek River i fjellkjeden Brooks Range i nordlige Alaska. Elven er 430 kilometer lang og starter høyt i fjellet, en av grunnene til at padlerne valgte nettopp denne elven. Bare uker før de padlet ble elven også padlet av tre søstre og deres far fra Trøndelag. Storbesøk fra Norge.

   Gutta opplevde et fantastisk landskap, flott sommervær og de var snart nede på Porkupine River. Ferden endte til slutt ved Hospital Lake ved Fort Yukon, før de reiste tilbake til Norge.




I alt 31 fremmøtte kunne søndag den 21. november 2010 være med på opplevelsesreise ut i villmarka gjennom en film og ett lysbildeshow på Groruddalen Motorsenter. Vi takker foredragsholderne for to flotte show og alle frammøtte for hyggelig samvær og villmarksprat. Vi sees igjen på nyåret!
Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Magdalenefjorden
IshavsrøyeIsbjørnFinnhval

Pål Bjørn Olsen viser bilder fra turen da han og to kamerater i sommer reiste rundt Spitsbergen i seilbåt. Det ble en utrolig minnerik tur med unike opplevelser av både natur og fauna. Høydepunktet ble naturlig nok alle møtene med ”kongen av Arktis”. Hele 13 isbjørn ble observert i tillegg til flere flokker med hvalross, mye stor hval, sel, svalbardrein og polarrev. Svalbard kunne også by på noen fantastiske røyevann.

Spennende var det også å se restene av gammel fangsthistorie i form av spekkovner og mengder av benrester etter hval og hvalross. De færreste vet vel at hollenderne tidlig på 1600-tallet kunne ha så mye som 12-18.000 mann på nordvestkysten fordelt på 200 -300 skuter som drev ”utryddelsesfangst” på Grønnlandshval og senere på hvalross. At det må ha vært et særdeles hardt liv for fangstfolkene var de mange gravplassene synlige bevis for.

For tre pensjonerte flyvere var det også interessant å besøke basene for Amundsen, André og Wellmans luftferder.
Klikk på bildene for å se dem større

Jan Petter Eskilt viser filmen "Den gamle kanovei" som Ole Kristian Rønningen har laget. Høsten 2008 arrangerte Espen Paulsen villmarkstur til Elgsjøen i Canada, hvor Helge Ingstad og Hjalmar Dale overvintret og levde som pelsjegere på slutten av 1920- tallet. Med på den tre uker lange turen var Jan Petter Eskilt, Tom Erik Moen og Ole Kristian Rønningen. Vi fulgte pelsjegernes kanorute fra Store Slavesjø og opp til innsjøen. Den gamle kanovei er en film om slitet, bæringen og trekking av kanoer motstrøms opp elver og bekkefar til den bortgjemte innsjøen som pelsjegerne kalte Elgsjøen.




19 personer møtte fram til villmarksprat og lysbildefremvisning den 25. april 2010. Denne gangen var møtet lagt til Osloungdommens Motorsenter i Vervenbukta fordi de lokalene vi vanligvis benytter var under oppussing. Takker foredragsholdere for to flotte og spennede lysbildeshow og likeledes takk til alle frammøtte for en veldig hyggelig kveld.
Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større

Morten Brekke vil ta seerne med seg til villmarka på Newfoundland på østkysten av Canada, hvor han tilbrakte 14 dager i september i fjor. Han fulgte en erfaren norsk jeger som hadde to lisenser på elg og to på svartbjørn. Dette var en jakttur, men som det viste seg på grunn av at brunsten ikke ble som den skulle, så ble det vel så mye en villmarkstur med møte med masse elg, fugleliv og dyr i skogen.

Et av høydepunktene i filmen er møte med en sekstakket elg de lokker over en elv og helt inn til seg på få meters hold. Dette skjer to ganger med samme okse, samt at oksen følger etter dem nesten helt inn i bilen på kvelden. Ved et annet tilfelle lokker en annen jaktguide en firetakket, brunstig og sint elgokse helt inn på fire – fem meters hold. Du ser rett inn i kvitøyet på oksen.

Velkommen til villmarka på Newfoundland!

Klikk på bildene for å se dem større

Lars Brekke viser lysbilder fra to turer inn til dalen der Simpson Lakes ligger sommeren 1992 og 1994. Første turen var han alene en uke ved Simpson Lake. Der så han reinsdyr og flere elger. Nesten hver natt ble han vekket av lyden fra elghover mot bakken da elgen flyktet bort fra leiren. Grunnen var kanskje at han hadde slått opp teltet på et velbrukt elgtråkk. Middagene bestod av røye som han fanget i innsjøen hver dag.

Tur nummer to er han sammen med sin fetter og turkamerat gjennom mange år, Morten Brekke. De slo seg ned vet et annet vann i dalen som av lokalbefolkningen hadde fått navnet MacCullum Lake. På vei inn flyr de over en myr der to store elgokser sloss. Det er i september og det er flotte farger i den fantastiske naturen. De ser til slutt bjørnen som holdt til rundt leiren. En dag ser de også rumpa på en jerv som stikker inn i skogen. Da Lars sveiver inn røyer som har bitt på sluken i innsjøen, følger som regel 7-8 andre etter.

Velkommen til et villmarksparadis!




Lederen vår åpner møtetHele 41 personer fant veien til Groruddalen Motorsenter søndag den 10. januar 2010 for å delta på medlemsmøtet. Belønningen var to spennende foredrag med flotte bilder og video samt hyggelig samvær over kaffe og vafler i pausen. Vi takker både foredragsholdere og fremmøtte for en hyggelig kveld og ønsker dere velkommen igjen på neste møte.

Foredragene var:
Klikk på bildene for å se dem større
Jon Simensen
SjøløverBjørnHvalStemning
Jon Simensen har de siste årene reist på flere havpadleturer til Arktiske strøk. Grønland og Svalbard har vært besøkt mange ganger, men han har også padlet på Stillehavskysten av Alaska.

Dette foredraget handler om en tur han tok i 2002 hvor han i en måned padlet på kysten av Southeast Alaska og opplevde mye dyreliv.

Øyene i Southeast Alaska er frodige da det regner mye. Elvene er fulle av laks og bjørn er det derfor mange av. Ved flere anledninger dukket det opp husbjørn som ble et par dager ved teltet.

Inn i Icy Strait endret klimaet seg og den 4000 m høye Mt Fairweather range dukket opp. De ytre rammene var flotte med snødekte fjell rett opp fra fjorden og med nærkontakt med hval, sjøløver og havsoter slik at det var som å padle i en dyrepark.

Klikk på bildene for å se dem større
Storfisk!
 Fly over ødemarkArild Asp konstaterer
                                  at det er umulig å padle her!Serenity
Arild Asp vil holde foredrag om sommerens tur ned Kazan River i Nunawut. Han padlet sammen med fire andre personer. En av dem, Petter - turens yngste deltager, hadde fått turen i konfirmasjonsgave. Is gjorde at de måtte fly til utløpet av Ennedai Lake, noe som kortet ned turen med 160 kilometer. De startet ned Kazan hvor det var rikelig med fisk. De møtte isen igjen på neste vann, men kunne padle langs land. Lite dyr å se, men store mengder gås. Ved The Tree Cascades – de tre fosser – måtte de bære rundt. En kano veltet i et stryk og de mistet noe utstyr.

På grunn av isen forlot de Kazan River tidligere enn planlagt og tok seg over til Maguse River.  En av deltakerne fikk problemer med hjertet og måtte hentes med helikopter. Det tok flere dager å nå Imikula Lake hvor Maguse River startet. De kom ned til Kinga Lake og området rundt innsjøen var noe av det flotteste de har sett. De finner en ørn i en bergsprekk som de redder opp. Etter 39 dager kommer de til Hudson Bay og til Arivat.

Om turen ned Kazan River skuffet dem når det gjaldt dyrelivet, så var turen ned Maguse River det stikk motsatte. Der så de masser av reinsdyr og en fantastisk natur.

Arild viser både bilder og video fra turen.




Medlemsmøtet søndag den 26. april 2009 ble til tross for noe under middels oppmøte en veldig hyggelig kveld, der praten gikk over kaffen og vaflene fikk ben å gå på. I tillegg til de annonserte foredragene viste Odd Helge Løvseth en 20-minutters video fra bjørnejakt i British Columbia der han felte en kjempestor svartbjørn. Takk til de fremmøtte og til foredragsholderne for tre spennende foredrag med flotte bilder og film.
Foredragene var
Klikk på bildene for å se dem større
Robin Hansen og Ole
                                  Martin Andersen.
Erlend Røsholt Andersen
Erlend Røsholdt Andersen viser bilder fra Alaska sommeren 2008. Sammen med Robin Hansen, Ole Martin Andersen og Laila Nysæter ble han den 5. juli flydd ut fra Anchorage til Twin Lakes som ligger sør-vest i Alaska. Først hadde de fire flotte dager ved Twin Lakes der de fisket, padlet og gikk på topptur. Den femte dagen begynte de å padle Chilikadrotna River ned mot Mulchatna River. De to første dagene på elva gikk fint til tross for kontinuelig grad 1-3 stryk. Her måtte de være 110% prosent skjerpet hele tiden, noe som ble slitsomt med mange timer i kanoen. Den tredje dagen på Chilikadrotna River nærmet de seg slutten av elva, men her begynte den å forgreine seg i mange mindre elver med veldig mye tømmer. Elva var flere steder totalt blokkert eller svært trang, men de hadde flaks og at alt gikk bra helt til en av kanoene veltet i en tømmeropphopning i en yttersving. Det gikk bra med dem, men de mistet noe utstyr og noe ble vått og ødelagt. Velten forandret turen totalt. Etter velten hadde de fortsatt 20 mil igjen å padle på Mulchatna River og det ble en svært stor psykisk påkjenning for flere av dem. Etter 14 dager var de veldig glade de endelig var framme i New Stuyahok.
Klikk på bildene for å se dem større
Dean river renner gjennom
                                  et fantastisk landskap. Per Gunnar
                                  Voll i elva.
Per Gunnar Voll fiser i
                                  Dean River. En fornøyd Per Gunnar
                                  Voll med sin 4-5 kilos kongelaks.Odd Løvseth og en av guidene ved
                                  lodgen med storlaks.Dean River Lodge.
Odd Helge Løvseth viser video fra en fisketur i Dean River. Sammen med Per Gunnar Voll var han og fisket kongelaks i Dean River i British Colombia, Canada. De fløy inn til fjorden ved Dean River Lodge hvor de bodde. De sesongdebuterte med fluestanga. Første dag ble uten fisk, men den andre dagen skjer det. En stor laks hogger til på flua. ”Hva i himmelens navn er det som skjer?” tenker Odd. ”Fisken bare fortsetter nedover elva! Det føles som om jeg har hekta flua fast i nattoget til Trondheim!



Medlemsmøtet søndag den 30. november 2008 ble en hyggelig kveld med ca. 30 fremmøtte og to flotte villmarksforedrag. Takk til de fremmøtte og foredragsholderne.
Foredragene var
Klikk på bildene for å se dem større
Elgsjøen

Espen Paulsen forteller og viser lysbilder fra høstens opplevelser hvor han sammen med Ole Kristian Rønningen og to kamerater den 28. august reiser inn for å finne hytta til Helge Ingstad ved Elgsjøen i Nordvestterritoriet, øst for den Store Slavesjø. Reisen opptrøms over vannskille med to kanoer tok 13 dager før gutta stod ved Elgsjøen. De fant rester av hytta, spanter og seilduk fra kanoen, samt rester av «cashen». Seilduken var i overraskende god stand, selv etter 78 år. Totalt var de 21 dager i villmarka. De så ikke mye dyr, men opplevde både elg, caribou og moskus.

En spennende beretning i ord og bilder på historisk grunn. Det ville kanskje vært lurt å lese Pelsjegerliv av Helge Ingstad før du kommer. Du kjenner deg garantert igjen!
Klikk på bildene for å se dem større
Dehavilland Beaver
Trond, Lars og Karen MarieUtsikt over Long LakeKaren Marie med
                                  canadarøye på 1,4 kgÅshild kysser en harr Trond med canadarøyeCanadarøye og harrVi sniker oss inn på dall
                                  sheepDall
                                  sheepTrond, Karen Marie og ÅshildLong Lake, YukonÅshild og Karen Marie på
                                  kanoturJordekkorn på besøk
Lars Brekke vil ta dere med på en reise til Long Lake i Yukonterritoriet, hvor han hadde med seg tre førstereis-personer, Trond Stokke, hans datter Karen Marie og hennes venninne Åshild Kapperud, til villmarka nord for hovedstaden Whitehorse. De hadde flotte opplevelser med bl.a. fiske, bison og villsau.  De trodde at juli var sommertid, men opplevde frost, snø, regn og vind og sommerkulde. Deres nye uttrykk ble: ”Den kaldeste vinter jeg har opplevd, var en sommer i Yukon".





Det annonserte foredraget av Christian Gustavsen på medlemsmøtet søndag den 27. april 2008 måtte desverre utgå da foredragsholder kom ut for et uhell med bilen. Vi håper Christian Gustavsen lar seg invitere på nytt ved en senere anledning.

Til erstatning for det utgåtte foredraget viste Morten Brekke to av sine videoforedrag. Det første var det som ble vist på forrige medlemsmøte fra Cassiar-fjellene. Det andre var fra Hart- og Peel-elven i Yukon og Nordvestterritoriet hvor han padlet med tre av sine venner.
Frithjof i
                          Taiga Valley på Hart-elven
Klikk på bildet for å se det større
De var de første som padlet Hart-elven på 15 år. Det var masse buskas i starten på elven og de måtte bære og dra over beverdammer og grunne partier. De så en grizzly som hadde tatt en elgku i elven og fant en eldre kar som hadde druknet. De opplevde også skogbrann langs elven langs en farlig ravine med frådende vannmasser som  de måtte bære 5 km forbi. En spennende og skremmende tur med andre ord.

Takk til de fremmøte og til Morten for at han ordnet to fine foredrag på sparket.

Det annonserte foredraget
Klikk på bildene for å se dem større
Bjørnejakt.

Christian Gustavsen fra Vestfold var blitt lei av å lese om alle andre som realiserte drømmene sine og bestemte seg til slutt å gjøre alvor av guttedrømmen. Han solgte huset og dro til Nord-Amerika …

Han dro til Alaska og Brooks Range i august og lånte en hytte ved Nutuvuktu Lake i Gates of the Arctic nasjonalpark og ved Lake Minakokosa. Masse villmark, fiske og flotte fjellturer. I oktober samme år gikk turen til British Columbia for å jakte storvilt og fiske i tre hele måneder. Nok en minnerik opplevelse i villmarka.

Christian vil både fortelle, vise bilder og video fra opplevelsene på disse turene. Alaska før pause og British Columbia etter pausen.







Medlemsmøtet søndag den 13. januar 2008 ble med de to flotte foredragene ett vellykket møte. Takk til foredragsholderne og de frammøtte for en hyggelig kveld.
Foredragene var
Klikk på bildene for å se dem større
Yellowknife river. The river of
                                  broken canoes.

Truls Røer Johansen forteller og viser bilder fra padleturen han og Frode Kristoffersen hadde på Yellowknife River, NWT, Canada. De padlet i 16 dager i tundra-, taiga- og skogområder, en krevende og slitsom tur i et spennende område med fantastisk natur.
Klikk på bildene for å se dem større
Cassiar
                                    Mountains and Wolf River
Morten
                                    Brekke Lars KristiansenRøye ChipmunkRegnvåt geitrams Gevir
                                    av mooseUlvespor
Morten Brekke forteller og viser film fra høstens villmarkstur med Lars Kristiansen. I månedskiftet august/september fløy de inn i nordlige Cassiar Mountains i sydlige Yukon, fisket, gikk i fjellet, så elg og padlet senere Wolf River med et fantastisk harrfiske i en frostkald villmark.